Výběr kuchyňského dřezu dnes není úplně snadnou záležitostí. Přední výrobci se na trhu předhánějí v dokonalejších technologiích, tvarech, materiálech i barevných variantách. Ačkoli funkci dřezu pozvolna přebírají myčky nádobí, až 60 % všech činností v kuchyni se točí kolem kuchyňského dřezu. Dřez může vaši kuchyni zdobit mnoho let, na jeho výběru si proto nechte dostatek času. Nevhodně zvolený kuchyňský dřez může narušit čistotu vaší linky a jeho nevhodné umístění ji může dokonce poškodit. Vybírejte proto nejen podle designu, ale především podle požadované funkčnosti, kvality materiálu a vašich finančních možností. Na paměti byste měli mít několik zásadních kritérií, jež jsou při výběru důležitá.
Dbejte na kvalitu materiálu a zpracování
Materiál kuchyňského dřezu ovlivňuje jeho životnost i to, jak dlouho si váš pomocník uchová zánovní vzhled. Na trhu v dnešní době dominují dřezy z granitu, nerezu, keramiky a materiálu Tectonite, přičemž platí, že za kvalitu si připlatíte.
Nerezové dřezy
Nerezové dřezy jsou ještě stále klasikou českých domácností. Vyrábí se z 18/10 chromniklové potravinářské oceli, která je oproti granitu cenově dostupnější. Výhodou nerezu je jeho odolnost proti korozi a snadná údržba – můžete jej čistit téměř všemi dostupnými čisticími prostředky. I u nerezových dřezů platí, že kvalita je přímo úměrná ceně. Při jejich výběru si opravdu důkladně rozmyslete, zda se vám vyplatí „investovat“ do nejlevnějšího nerezového dřezu z nejtenčího plechu. Nevýhodou nerezových dřezů může být jejich náchylnost k poškrábání a usazování vodního kamene, čemuž můžete ale předejít správnou a pravidelnou péčí. Nerezové dřezy se vyrábí v lesklé, matné i texturované variantě, která je odolnější proti poškrábání, avšak náročnější na údržbu.
Granitové dřezy
Granitové dřezy se vyrábějí z nadrceného kamene – granitu, pojiva a barviva. Velmi často jsou také obohaceny o ionty stříbra, což zajišťuje jejich antibakteriální vlastnosti. K dostání jsou v několika barevných provedeních, dají se tedy sladit s barvou kuchyňské linky. I z těchto důvodů postupně v českých domácnostech nahrazují nerezové dřezy. Výhodou granitových dřezů je především jejich vysoká životnost, odolnost proti poškrábání a rezistence vůči teplotním šokům. Tyto kvality jsou ale vykoupeny vyšší cenou.
Tectonite dřezy
Tectonite je na trhu poměrně nový materiál, rychle však nabývá na oblíbenosti. Jeho předností je jeho nízká cena. Tectonite dřezy sice nelze v žádném případě zaměňovat s těmi granitovými, mají ale mnoho podobných vlastností. Jsou pevné a odolné vůči mechanickému poškození, nevadí jim ani teplotní šoky, a to až do 180 °C. Výhodou je také jejich barevná pestrost. Oproti přírodnímu granitu je Tectonite průmyslově vyráběný. Probarvený je pouze na povrchu, uvnitř zůstává bílý, škrábance jsou na něm proto mnohem patrnější než na přírodním granitu probarveném v celé své tloušťce.
Velikost dřezu je dobré přizpůsobit počtu členů domácnosti
Je důležité, aby dřez velikostně i tvarově ladil s vaší kuchyní. Zároveň je dobré vybírat ho s ohledem na velikost domácnosti. Několikačlenná rodina bude potřebovat určitě jiný typ dřezu než čerstvě vystudovaný mladý člověk. Velikost dřezu má přirozeně vliv na jeho cenu. Vybírat si můžete z jednodřezů, dřezů s vaničkou, dvoudřezů a dalších druhů, přičemž všechny se vyrábí v granitu, nerezu i tectonitu.
Co zvážit při volbě hloubky dřezu?
Při volbě je dobré brát v úvahu vaši výšku. Hlubší dřezy o hloubce přibližně 18 až 20 cm jsou pohodlné při umývání větších hrnců a plechů. Pokud máte ale vyšší postavu (nad 185 cm), mohou vás po několika minutách umývání nádobí bolet záda. V takovém případě je dobré zvolit ke svému dřezu výsuvnou baterii nebo baterii se sprchou, které by vám mohly umývání nádobí usnadnit. Výhodou hlubších dřezů může být i jejich praktičnost při práci v kuchyni – na prkénku nakrájené potraviny lze jednoduše nahrnout do hrnce postaveného ve dřezu. Pokud zvolíte běžnou hloubku dřezu, tedy 14 až 15 cm, můžete mít při umývání velkého nádobí problém.
O velikosti dřezu rozhoduje také šířka skřínky
Pokud dřez vybíráte již do hotové kuchyně, budete omezeni velikostí otvoru po vašem starém dřezu. Rozměr šířky spodní skřínky uvádí, jak široký dřez do ní můžete namontovat bez dalších úprav ve vedlejších skřínkách. I do ne příliš široké skřínky můžete nainstalovat například dvoudřez, pokud je vedlejší skřínka bez šuplíků, tedy policová. Do takové lze vhodnou úpravou bočnic větší dřez namontovat.
Správná orientace dřezu zajistí plynulý chod při přípravě jídla
Při nákupu dřezu se v jeho popisu setkáte s označením jeho orientace – může být otočný, pravý, levý nebo vhodný pouze pro jeden způsob instalace. Na pravé a levé se dřezy rozlišují podle toho, kde mají umístěnou hlavní vanu dřezu. Je třeba zvážit i to, zda jste praváci, nebo leváci, aby se vám s nádobím ve dřezu pracovalo pohodlně. Orientace dřezu bývá určujícím faktorem k umístění výpusti.
Montáž dřezu může mít zajímavý design
Kuchyňské dřezy můžete nainstalovat několika způsoby. Některé dřezy jsou určené pouze k jednomu způsobu instalace, ale většinu lze namontovat na více způsobů. Výrobci vždy uvádějí doporučený způsob instalace dřezu. Jeho montáž bývá ovlivněna i materiálem pracovní desky. Například pro dřevěné pracovní desky se nedoporučuje spodní a integrovaná montáž, u nichž by kvůli častému styku s vodou mohlo dojít k nabobtnání nebo poškození dřevěné části.
Sponzorované odkazy
Vybíráte si nový tablet? Vsaďte na stylový iPad mini od Applu!