Cestování 

Základem sushi je čerstvá surovina, tvrdí japonští kuchaři

E-zena.cz on Facebook
  • 11
    Shares

Každá země má svůj pokrm, který je pro ni typický. Zatímco pro českou gastronomii je typické vepřo, knedlo, zelo, pro Japonsko je typické sushi, které jsme si ostatně zamilovali i u nás. Sushi se v Japonsku podle odhadů začalo jíst už v 17.století, jedná se tedy o poměrně starý pokrm, který však svou podobou a chutí je nadčasový. V pravém slova smyslu je sushi syrovým masem z moře. To, že se připravuje s rýží, to je jen doplněk pro dokonalou chuť. V současné době se však připravuje nejen s rybami, ale také s chobotnicemi nebo jinými mořskými živočichy. 

Pokud byste se zeptali pravého japonského kuchaře, který připravuje sushi, na to, co je pro sushi důležité, co je základem kvalitního a dobře chutnajícího sushi, odpověděl by vám jediné – základem je čerstvost potravin. 

To je důvod, proč v Japonsku mají sushi o chlup lepší

Čerstvost použitých potravin – to je ostatně ten důvod, proč je sushi z Japonska o chlup lepší než to, co dostaneme v sushi barech a sushi restauracích. Jelikož nemáme moře, nemůžeme dnes a denně lovit čerstvé lososy a ryby, které bychom do sushi přidali. Většinou je tak sushi z ryb, které jsou z mrazáku. 

Japonci spoléhají na moře, které je obklopuje. Právě to jim přináší ryby, které posléze přidávají do sushi. Kvůli čerstvosti potravin chutná pravé japonské sushi o něco lépe než to, co se vám dostane u nás. Do Japonska se tedy rozhodně vyplatí odcestovat. Ale jinak nezoufejte, sushi rozvoz funguje v každém větším městě, například Ostravě.

Japonsko bez sushi restaurací

I když se zdá být sushi světovým fenoménem, pravdou je, že v samotném Japonsku nenajdete mnoho sushi restaurací a sushi barů. Dalo by se říct, že těchto podniků v Japonsku ubývá. I ve světě to zkrátka funguje jako u nás – to, co je pro nás typické, známe a máme zájem poznávat to, co pro nás typické není. Stejně jako my nemusíme mít denně na talíři vepřo, knedlo, zelo, Japonci ztrácí zájem o své sushi.

Related posts