Středa, 7 prosince, 2022
- Komerční sdělení -zeny

Tradiční vánoční menu netradičně

Post date:

Author:

Category:

Tradičně jsou Vánoce časem setkávání širší rodiny a nejbližších přátel. Letos to však bude trochu jinak. Slavit budeme v úzkém rodinném kruhu, i přes to si je můžeme užít a dopřát si skvělou slavnostní štědrovečerní večeři.

Obvyklá štědrovečerní večeře je v našich zeměpisných šířkách tříchodová. Nebylo tomu však vždycky tak, v minulosti se jako první chod podávaly oplatky s medem nebo česnekem, bylinkami a šípky. Potom přišla na řadu polévka s houbami, které obsahoval i hlavní chod – štědrovečerní kuba. 

Vánoční kuba se připravuje z krup a hub. Doma ho hospodyňky už moc nevaří, ale občas na něj můžete narazit v restauracích zaměřených na tradiční českou kuchyni nebo na vánoční party, kde bývá součástí slavnostního rautu. Tradiční vánoční menu dále obsahovalo také krupičnou, hrachovou nebo ovocnou kaši připravovanou z křížal. 

Moderní vánoční menu

Polévka

Polévka by neměla na slavnostní tabuli rozhodně chybět. Často se připravuje z rybí. Je to totiž ideální příležitost, jak zpracovat zbytky a skelety ryb. Polévkou obvykle nepohrdnou ani zarytí odpůrci rybího masa. Poctivý vývar z kapra zasytí i navnadí chuťové buňky na další chody.

Místo rybí polévky se občas servíruje hrachová polévka, většinou jí dávají přednost děti a také vegetariáni. Pokud nejste příznivcem rybí polévky, můžete ji nahradit zelňačkou, kterou často servírují na Slovensku.

Hlavní jídlo

Těžko si představit na štědrovečerním stole něco jiného než smaženého kapra v trojobalu s bramborovým salátem. Přesto se najde i dost odpůrců této tradiční ryby, protože je její maso údajně nečisté a je příliš cítit rybinou. Nicméně dobří kuchaři dokáží kapra připravit tak, že si zaručeně pochutnáte.

Tajemství se skrývá v přípravě. Stačí kapří steaky naložit den předem do osoleného mléka a po rybině nebude ani památky

V současné době se často místo kapra připravuje losos nebo tuňák. Ten se ale neservíruje v trojobalu, ale připravovaný na přírodno.

Pokud ryby opravdu nejíte, pak si pravděpodobně připravujete kuřecí, krůtí nebo vepřové řízky. Klasický trojobal se dá nahradit kukuřičnou strouhankou a místo smažení je lze připravit v troubě. Fantazii se v tomto případě meze nekladou. 

Gurmáni říkají, že smažená ryba je lepší druhý den. Vyzkoušet to určitě můžete, ale pokud na kapra nemáte chuť a nechcete rybu vyhodit, připravte si pochoutku na Silvestra. Stačí je jednoduše přeměnit na pečenáče. Osmažené kousky jen naložíte do láku od okurek a necháte pár dní odležet. Octový nálev úplně rozpustí rybí kosti a vy si tak pár dní po Vánocích můžete dopřát rybu v jiné úpravě.

Dezert

Možná je to překvapivé, ale neexistuje tradiční dezert. Většinou se podává vánoční cukroví, štola nebo vánočka. Inspirovat se můžete v zahraničí a připravit si některý z vánočních koláčů či dortů. Vzhledem k tomu, že smažená ryba s bramborovým salátem je dost sytá, uděláte nejlépe, když si dáte opravdu lehký dezert v podobě ovoce či zmrzlinového sorbetu.

Vzhledem k tomu, že letos budete připravovat večeři pro méně lidí, můžete si objednat večeři v oblíbené restauraci. Jednak si ušetříte práci, skvěle si pochutnáte a navíc ještě uděláte dobrý skutek, protože podpoříte majitele.

- Komerční sdělení -
- Komerční sdělení -magazin

Mohlo by Vás zajímat

Sponzorované odkazy


Vybíráte si nový tablet? Vsaďte na stylový iPad mini od Applu!