Středa, 30 listopadu, 2022
- Komerční sdělení -zeny

Zdravé polévky zahřejí a doplní energii. Jde to i vegansky

Post date:

Author:

Category:

Je na čase dát jednou provždy vale polotovarům a zahájit návrat ke kořenům. Prolistovat babiččinu kuchařku totiž s jistotou znamená objevit poklad v podobě vydatných a poctivých domácích polévek. Je libo pórková, brokolicová či kulajda?

Co je tak speciálního na pórku? Zatímco jedni mu nemohou přijít na jméno, a to zejména kvůli cibulové chuti, druzí na něj pějí chvalozpěvy a nedají na něj dopustit. Čím si tato podlouhlá štíhlá zelenina získala srdce milovníků polévek?

Pórek lze s čistým svědomím zařadit mezi potraviny, které se honosí léčivými účinky. Úspěšně zápasí s nechtěnými střevními mikroby a naopak těm žádoucím mikrobům dodává potřebnou výživu

Polévka z pórku uvařená je výborným zdrojem vlákniny, která prodlužuje pocit sytosti. Pórek samotný obsahuje jen velmi malé množství kalorií, a je tudíž vhodný pro ty, kdo uvažují o redukci hmotnosti třeba prostřednictvím zázraku jménem pórková polévka. Recept na ni je jednoduchý a dokonce veganský a bezlepkový. Více veganských receptů na https://www.vegan.cz/

Stačí zkombinovat hlavní ingredience, mezi něž patří pórek, brambory, česnek, rozmarýn a tymián a krémová vitamínová bomba je na světě. 

Základem je osmahnout pórek a cibuli, přidat brambory, česnek, sůl, pepř, koření, zeleninový vývar a bobkový list. Po zhruba 20 minutách vaření je možné vmíchat citronovou šťávu a kokosové mléko (případně jej zcela vynechat) a vše rozmixovat do krémova. Petrželová ozdůbka je tečkou na závěr. 

Brokolicová polévka za pórkovou v ničem nezaostává

Zelená košťálová zelenina připomínající svým tvarem populárnější květák je dokonalým arzenálem zdraví prospěšných živin. Pomáhá normalizovat funkci střev, snižuje hladinu cholesterolu, kontroluje hladinu cukru v krvi a pomáhá dosáhnout zdravé hmotnosti.

Jaký je nejzdravější způsob konzumace brokolice? Vaření (respektive nevaření) brokolice je nejlepší ochrana jejího výživového bohatství. Příliš dlouhé vaření brokolice ničí enzym, který bojuje proti rakovině. Podle odborníků na výživu je nejlepší jíst brokolici syrovou nebo vařenou v páře jen dvě až tři minuty.

Brokolice je vitamínovým zázrakem s mnoha zdraví prospěšnými látkami. A skvělou chutí. 

Jak nejlépe zužitkovat brokolici? Prim hraje brokolicová polévka. Recept na ni přesvědčí i ty největší brokolicové skeptiky! Vždyť kdo by odolal krémové polévce v kombinaci s křupavými domácími krutony? 

Ingredience

  • brokolice
  • česnek
  • cibule
  • 120 g brambory
  • 6 polévkových lžic másla
  • 3 polévkové lžíce mouky
  • 800 ml zeleninového vývaru
  • 400 ml plnotučného mléka
  • 100 ml smetany
  • 70 g sýru čedar
  • ½ limetky
  • sůl a pepř

Oloupejte a nakrájejte cibuli, česnek a brambory na jemné kostičky. Brokolici nakrájejte na růžičky. Rozpusťte část másla ve velkém hrnci a smažte na něm cibuli a česnek přibližně 2 minuty. Postupně přidávejte mouku a důkladně ji promíchejte, aby se vytvořila jíška. Zašlehejte zeleninový vývar a mléko. Přidejte brokolici a brambory a přiveďte k varu. Nechte vařit přibližně 20 minut nebo dokud brokolice a brambory nezměknou.

Do polévky přidejte smetanu a rozdrobený čedar. Míchejte, dokud se sýr nerozpustí. Rozmixujte ponorným mixérem, až je polévka zcela hladká, a podle chuti ji vylepšete limetkovou šťávou, solí a pepřem. 

Toastový chléb nakrájejte na kostičky a rozpulte stroužek česneku. Na pánvi na středním ohni rozpusťte zbývající máslo a přidejte česnek. Chléb nakrájený na kostičky smažte přibližně 5 minut nebo dokud není ze všech stran zlatohnědý a křupavý. 

Kulajda

Česká polévka zvaná kulajda je klasikou nad klasiky. Hustý bílý vývar z brambor, hub a smetany má tolik variant, kolik je českých a moravských nářečí. Mezi další klíčové ingredience patří vejce natvrdo. Kulajdu lze ozvláštnit zakysanou smetanou, kmínem a širokou škálou dalších bylinek a koření. 

Konkrétní kulajda recept se liší, obvykle podle toho, jaká verze se předává v různých rodinách z generace na generaci. Kromě přísad se mohou lišit i způsoby přípravy. Například brambory se mohou vařit buď v polévce, nebo se připravují zvlášť a přidávají se těsně před podáváním, nebo se podávají jako příloha.

Při typické verzi kulajdy se brambory nejprve oloupou, nakrájejí na kousky a uvaří v zeleninovém vývaru. Poté se přidá koření, například kmín a houby. Bezprostředně poté se rozšlehá mouka, mléko a smetana a vlije se do vývaru. Tato směs se nechá několik minut vařit. Pro zvýraznění chuti se může vmíchat také ocet. Jako poslední se přidávají rozpůlená vejce natvrdo. Podle některých receptů se do polévky také rozklepnou vejce a vaří se v ní.

- Komerční sdělení -
- Komerční sdělení -magazin

Mohlo by Vás zajímat

Sponzorované odkazy


Vybíráte si nový tablet? Vsaďte na stylový iPad mini od Applu!